24 Ocak 2015 Cumartesi

Kitap Tanıtımı: BEYOĞLU'NUN EN GÜZEL ABİSİ

''Aşk, hayatı; cinayet ölümü sıradanlıktan kurtarır!'
'Uzun bir aradan sonra kitap tanıtımıyla dönüş yapmak istedim. Uzun zaman önce aldığım ama okumak bir türlü nasip olmayan Ahmet Ümit'in kitabını sizlere tanıtacağım. Cinayetle ilgili ilk romanlara ta ilk okuldayken Peyami Safa'nın Semra Ve Gölgesi kitabıyla başladım. Başlangıç güzel olduğu için sanırım cinayet romanları okumayı pek severim. 
Yılbaşı gecesi işlenen bir cinayet... Tarlabaşı'nın arka sokaklarında bulunan bir erkek cesedi. Öldürülmüş erkeklerin en yakışıklısı, belki de en kötüsü. Karanlık sırların ortaya çıkardığı utanç verici bir gerçek. Gururlarının kurbanı olmuş erkekler, onların hayatlarını yaşamak zorunda olan kadınlar. Bu cinayetler yatağında, bu kötülükler bahçesinde, bu insan eti satılan can pazarında masumiyetini korumaya çalışan bir adam. Bir zamanlar İstanbul'un en gözde yeri olan Beyoğlu'nun hazin hikayesi. 
Karanlık... Soğuk havayla iyice ağırlaşan bir karanlık. Uzaklardan şarkılar geliyor kulağına, neşeli kadın çığlıkları, ayarını yitirmiş sarhoş naraları, biri küfrediyor belki ana avrat, belki ağlıyor biri hıçkıra hıçkıra, belki biri sessizce ölüyor bu gürültünün, bu hengâmenin ortasında. Umurunda değil. Hepsinden sıyrılmış, sadece öfke...
Nereye gittiğini bilmeden yürüyor, nefret tarafından kuşatılmış olarak. Kıskançlık denen o canavar, çelikten pençesine almış yüreğini, habire sıkıyor. "Kadınlar," diyor bir ses zihninin derinliklerinden... "Kadınlar, onlarla oynayamazsın... Oynadığını zannedersin ama bir de bakmışsın, asıl oyuncak sen olmuşsun." Hayatına giren kadınların yüzleri beliriyor sokağın zemininde. Birer birer düşüyor görüntüleri ayaklarının dibine. Hepsinin boynu bükük, hepsinin gözlerinde keder. Hepsi üzgün... Aldırmıyor, bir su birikintisiymiş gibi basıp geçiyor üzerlerinden ama yeniden düşüyor görüntüler zemine. "Kadınlar," diyor o ses yine, "Kadınlardan asla kurtulamazsın, hayaletleri hayatın boyunca seni takip eder."
Merakla, bir çırpıda okuduğum bir kitaptı. Beğendin mi diye sorarsınız gerçekten kararsızım. Yukarıda yazdığım tanıtımın üzerine kurulmuş bir kitap ama asıl meseleyi Beyoğlu'nun en güzel abisi anlatmış. Yani Nevzat baş komiserin dilinden anlatılmış olaylar. Onun yaşamından kesitler verilmiş. Yardımcısı Ali ve kriminolog Zeynep'in aşkları da tat katmış romana. Dediğim gibi bir çırpıda okudum, ama sonundan pek tatmin olmadım sanırım. Kesinlikle katil beklemediğim biriydi ama yazar sanırım hemen bitirmek istemiş romanı. Bir de Gezi olaylarından sürekli olarak bahsedilmiş. Bahsinin geçmesi gayet normal ama gezi propagandasına dönüşmüş kitap bazı yerlerde. Bu yüzden o kısımları atlaya zıplaya okudum. Tabi verdiği çok güzel mesajlarda var. Mesela:
Genel anlamda beğendiğim bir kitap oldu. Okumanızı tavsiye ederim tabi ki de :) 






2 yorum:

  1. Mehaba.. Emine acar. Bende sizi takibe aldım. Tanıştığıma sevindim:))
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum bende tanıştığıma çok mutlu oldum beyhan:))

      Sil

 

Artemisin Feneri Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang